Jul 14, 2009

KRONOLOGI KELAHIRAN ARIQ

sampai tertidur2...sian dia

papa dan yin yg tak jemu2 lawat mama


dengan uniform hospital yang ..aduh


18 JUN 2009- saya ke klinik ibu dan anak di keningau untuk temujanji doktor..tak sangka pulak tekanan darah naik mendadak 160/110..dr. vivian suruh saya makan ubat dulu dan berehat...kemudian tekanan darah saya diambil sekali lagi..huhu masih tak turun..atas nasihat dr. saya terus dibawa ke Hospital Keningau. Mengingatkan urusan rumahtangga dan sekolah memang berbelah bagi hati saya..tapi anak dalam kandungan dan kesihatan saya lebih penting ketika itu...saya admit ke wad O & G jam 12 tengahhari..telefon adik suruh beli tiket baru untuk mak ...nasib baik dapat..flight JB ke KK jam 7.30 pagi 20hb June..sepatutnya mak datang 12 July..


19 JUN 2009- sebenarnya 2 minggu sebelum ni saya dah admit ke wad ini atas masalah tekanan darah tinggi jugak..jadi rawatannyasaya dah tahu.. sama saja..ambil tekanan darah..berehat..makan ubat..chek denyutan jantung baby. Saya bagitahu Dr. Angela.saya mahu dbedah untuk kelahiran ini..(seperti yg dicadangkan beliau) setelah berbincang dengan suami..
20 Jun 2009- Dr Dayang menetapkan minggu ke 38 untuk saya dibedah..aduh lamanya lagi saya akan ditahan di sini..saya mengira-ngira cuti..rasanya cuti bersalin hanya akan dikira bermula dari tarikh bersalin..sekarang baru minggu ke 35..akhirnya saya malas nak fikir panjang lagi..(nanti tekanan darah naik lagi)..lebih kurang jam 1.15 pagi waktu melawat..suami ..mak dan zuyyin sampai di hospital melawat saya..lapangnya dada melihat mereka didepan mata...pertama kali mak melihat saya dengan perut besar begini..


21-24 jun 2008- hari2 saya berlalu seperti biasa di hospital...waktu terluang saya habiskan dengan melayari internet ..nasib baik saya sorang dibilik ..bolehlah sesuka hati berbloging..hehe..

25 Jun 2009-Dr Dayang scan saya hari ni...dia bagitahu air ketuban semakin berkurang..masa ni hati saya memang tak sedap..takut baby lemas..+ macam2 lagi dlm kepala saya..saya keluar dari bilik scan ke ruang menonton..dengan macam2 benda dalam kepala saya..tiba2 dr. dayang panggil saya...sambil tersenyum2.." apa kata kita buat kelahiran lebih awal"..

saya tanya dia.."bila?"

dia jawab.." besok"..huwaaa...terkejutnya saya..tapi jawapan saya..."emm oklah"..


saya telefon husband..bagitahu dia...terkejut jugak dia..selepas berbincang akhirnya ..kata sepakat diambil..esok adalah waktunya..

petang tu husband datang dengan mak dan zuyyin..menenangkan perasaan saya..bebual dan bercerita seperti biasa..

malamnya saya mula berpuasa jam 12..malam yang panjang bagi saya..saya bersyukur sekali saya berpengalaman mengandung dan menikmati saat melahirkan..walaubagaimanapun saya takut juga berlaku sesuatu yg tidak diingini..akhirnya saya bangun dan sembahyang hajat dan berdoa panjang agar segalanya dipermudahkan Allah

26 June 2009

Subuh pagi itu terasa begitu syahdu sekali...Jumaat yang menenangkan...saat saya menunaikan solat Subuh pagi itu..saya terfikir2 adakah itu solat saya yang terakhir...tapi akhirnya saya menenangkan diri ..hari ini saya akan bertemu dengan cinta hati saya yang ada dalam kandungan saya..beberapa jam saja lagi...bukankah itu sangat membahagiakan...

jam 6.30pagi suami datang ke hospital..memberi saya semangat dan kekuatan..saat itu saya rasa begitu sekali mengasihiya..sesungguhnya..

jam 10.00 pagi pakaian saya ditukarkan..

jam 11.30 pagi..jururawat memasang salur air kencing dan memberi ubat tahan muntah

jam 12.15 pagi saya di sorong ke bilik bedah..suami menunggu diluar memberi isyarat pada saya..saya tersenyum..sebelum dia melangkah untuk pergi sembahyang Jumaat..


APA YANG ADA DALAM KEPALA SAYA MASA NI..SAYA MESTI MELALUINYA DENGAN GEMBIRA..AMBIL SAJA PENGALAMAN INI SEBAGAI SATU ILMU DALAM KEHIDUPAN..


jam 1.00 (lebih kurang) saya masuk ke dewan bedah..diberi taklimat ringkas oleh doktor yang akan membius saya..takkan rasa sakit..rasa macam kena tarik2 jer..hehe..

jam 1.10 tgh hari..pembedahan dimulakan..Dr. Loly yang menjalankan pembedahan...doktor yang sama merawat saya semasa mengalami pendarahan minggu ke 13 dulu..Doktor ni sebaya dengan saya..sempoi dan sporting sekali..sambil mendengar lagu Robbie William yang berkumandang kuat di dewan bedah..pembedahan berjalan lancar...


jam 1.20 tgh hari...bayi lelaki saya di keluarkan..mendengar tangisan pertamanya..saya menangis kegembiraan..saat jururawat menunjukkan bayi saya..saya terharu sekali lagi..meletakkan nya di atas dada ..memberi saya satu perasaan baru yang sukar diungkapkan..Alhamdulillah satu urusan telah selesai

jam 1.45 tgh hari ..sambil berbual2 dengan doktor2 dibilik..tiba2 saya rasa kesejukan yang amat sangat..saya tanya Dr. Loly..berapa lama lagi...Dr bagi tahu..lebih kurang 10 minit...lebih kurang jam 2 petang pembedahan selesai...Alhamdulillah..saya bersyukur sekali..
terima kasih yang tidak tehingga kepada semua kakitangan Hospital Keningau yang telah merawat saya..
Dr Loly..Dr Dayang..Dr Angela..Dr Noraini dan Dr Mani..dan semua jururawat di wad O & G dan Neonat

11 comments:

Qaseh said...

Alhamdulillah ..semuanya selamat...

ajai05 said...

pengalaman mengandung dan melahirkan cahayamata tak mampu di ucap dgn kata-kata, tiada kata mampu dibandingkan, tak mampu dikongsi walaupun dgn suami tercinta, hanya mereka yang pernah melaluinya dapat merasainya....saat itu pasti kita mengenali erti pengorbanan dan kegembiraan yang pernah ibu lalui dulu...kini bermula satu lembaran baru....

noorulaz said...

bila la nak rasa..

umie@kakyong said...

Alhamdulillah semuanya selamat, itu lah kebesaran Tuhan yg Dia beri utk kita kaum2 ibu, Lupa kesakitan dan kepayahan bila kita mendengar tangisan anak kita, dan semasa kita merasai kesakitan utk melahirkan, yang ada didepan mata kita hanya lah IBU kita,,, waktu itulah akan merasa sebak dan mengalirkan airmata.itulah NIkmat yg sebenarnya.

*dah 17 tahun tak bersalin lagi. hik hik.

Safiya said...

Alhamdulillah semuanya selamat, saya tak pernah operate bersalin, tahu melalui kawan-kawan aje. jaga kesihatan mu....toksah koje truk2 sangat... makan pun kena jaga sesangat....k..

syah shah said...

Alhamdulillah selamat semuanya... :D :D

Pakaian hospital memang kalernya sangat aduiii... Hihihihihih :P :P

err... errr... Kak... tahun 2008??

Err... Err...

ONE ZABA said...

bertambah la rezeki....

kabussenja said...

pengalaman ni mmg sukr dilupakan... alhamdullah sumenya dh selamat... smgoa brtambh rezeki..

Cikgooden (Selumbar Emas). said...

tahniah..walaupun terlambat nak wish kat hang...

syah shah said...

macamana penerimaan kakak Yin terhadap adik Ariq? Takde jeles-jeles kan?? Hihihihihihih :D :D

Fariena said...

tahniah....comei baby ariq