Biasanya sambutan hari raya kami masak ketupat ..ketupat biasa dan ketupat lemak..masa saya kecil kecil dulu arwah nenek buat ketupat lemak pakai daun nipah..wangi baunya...walaupun daun nipah susah nak ambil tapi sebab nak kan sedap, susah pun sanggup juga diredahi..
Tapi buat lemang memang tak pernah..makan tu selalulah...buat nya tak pernah...sehinggalah kami suami isteri mengajar di Sabah.. pertama kali buat bila ada sambutan hari raya di sekolah suami..untuk pelajar sekolah jadi lemangnya pun banyaklah juga perlu disediakan...sampai beratus batang..
Dan tahun ni..buat pertama kalinya kami buat lemang sendiri...kat Keningau buluh lemang senang nak dapat..kami buat lebih kurang dalam 28 batang...satu batang rosak sebab pecah..dah masuk santan baru perasan buluh tu pecah..santannya meleleh
Alhamdulillah lemang kami jadi dan sedap...sedang elok je rasa nya..walaupun ada sebatang dua yang hangus sebab terleka masa berbuka puasa :P.. sebenarnya antara tujuan buat lemang ni sebab nak rasa suasana raya...sian anak-anak..dahlah tak balik kampung..biarlah mereka rasa keterujaan menyambut aidilfitri
bakar kat belakang rumah je |
muka puas hati |
masa nilah ada yang terhangus agaknya yer..hihi |
No comments:
Post a Comment